Meny

3 STEG TILL EN TYDLIG KOMMUNIKATION

24 March, 2017

HUR säger du?

Alla vill vi göra ett bra intryck på dem vi möter. Professionellt såväl som privat. Men vad många av oss kanske glömmer är hur avgörande kroppsspråket är för att det vi förmedlar ska tas in och tolkas av mottagaren på rätt sätt. Stora delar av hur du som person och det du säger upplevs och förstås av andra handlar nämligen inte om vad du säger - utan HUR!

Troligen har du någon gång lämnat ett möte med en riktigt bra eller dålig känsla i magen. Detta är på grund av att vi hela tiden läser av andras signaler omedvetet. Ett tydligt sådant beteende är hur vi härmar dem vi tycker om. Med andra ord skickar vi vare sig vi vill eller inte hela tiden ut signaler som andra tolkar omedvetet, men även medvetet. För att guida er genom denna djungel av omedvetna och medvetna signaler listar vi här lite saker som kan vara bra att tänka på som individ samt företag i möten med kunder, mingel eller på event.

  1. Stor publik, stora rörelser

Viktigt att tänka på är hur vi använder oss av gester. Generellt sätt så krävs större rörelser ju fler det är som lyssnar. Exempelvis om du har en föreläsning eller håller i ett event för en stor publik kan du behöva visa dina rörelser större och tydligare än om du pratar ansikte mot ansikte med någon.

  1. Fake it ‘til you make it

Utöver kroppen tolkar vi även in mycket i en annan persons mimik. Om du känner dig rädd, arg, glad, ledsen eller nervös så är det ofta något andra också uppfattar. Att påverka hur man känner sig kan självklart vara svårt. Försök innan händelsen att komma i rätt stämning och fokusera på hur du vill bli uppfattad så är du en bra bit på vägen. Om du haft en dålig dag kan du förebygga att detta syns genom att skratta framför spegeln innan det viktiga mötet, vilket i sin tur lurar din kropp att tro att den är glad. Andra saker i mimiken är lite lättare att påverka. Som att tänka på att inte se likgiltig ut när någon talar, utan att visa att du är intresserad av vad denne har att säga.

  1. Samspel, samspel, samspel

Vad som vidare är viktigt är hur mimiken och dina gester samspelar. Även om ditt kroppsspråk förmedlar att du är säker på din sak och självförtroendet är på topp kan ditt nedstämda ansiktsuttryck avslöja dig. Eller tvärtom om du ler och skrattar men din kropp står bortvänd, med armarna i kors, så förmedlar du en konflikterande bild.

Så vad ska vi göra på framtida kundmöten, mingel eller event? Jo, stå rak i ryggen, tro på dig själv och bemöt alla med ett varmt, inbjudande kroppsspråk och mimik!

Next Step by MiG

Onsdagen den 5:e april på Yaki Da, kl 17:30-19:30, kommer vi på HandelsMarketing i samarbete med MiG, SalesOnly och KIMM hålla ett i seminarium om inbound marketing samt sociala medier, och hur dessa kan användas av företag för att förnya och optimera sin marknadsföring. Anmäl dig till eventet HÄR.

Och lycka till i ditt framtida kroppsspråk!

Dela med andra

Ses på en kaffe? Vi bjuder.
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.Kaffet är på bryggning, vi hör av oss när det är klart.