Meny

Intervju med alumnen Oscar

20 May, 2019

Vi fick äran att intervjua alumnen Oscar Christiansson som numera är Art Director på Be Better Online. Han delade med sig av sina bästa karriärtips under tiden som vi åskådade hans idylliska kontorsvy över Göteborgs hamn.

Vilket drömkontor ni sitter på! Vill du börja med att berätta om dig själv.

Mitt namn är Oscar Christiansson, 26 år gammal. Jag kommer ursprungligen från Västerås men flyttade till Göteborg 2011 efter att jag tog studenten. Jag har alltid, eller alltid är väl att ta i - men sedan högstadiet, gillat att hålla på i Photoshop. Jag började väl egentligen göra mina första “jobb” som någon form av grafisk formgivare när jag gick på gymnasiet. Jag hjälpte vänner med deras UF företag. Jag insåg snabbt när jag väl började plugga, att det var det här jag ville jobba med, som grafisk designer. Men när jag gick på medie- och kommunikationsprogrammet så var det inte så mycket av den varan där heller. Jag valde då att läsa distanskurser inom grafisk formgivning och lite webbdesign via andra högskolor.

Vad gjorde du på HandelsMarketing?

När jag började plugga igen, sökte jag till HandelsMarketing då de sökte grafiker. Jag trivdes väldigt bra och jag lärde mig nya saker. Det var huvudincitamentet att söka dit, att få lära sig mer än det man hade i skolan. Ett spännande uppdrag på HsM var när jag fick ansvaret att skapa en rekryteringskampanj för en ny VD till HandelsHolding. Mitt team skapade en rekryteringsfilm och webbsida. Min idé kom till verklighet och det blev riktigt bra. Den ligger fortfarande kvar under case på webbsidan, glöm inte att spana in den!

Vad var det viktigaste du lärde dig på HandelsMarketing?

Det var framför allt två saker. Jag fick dels en annan syn på arbete i grupp. Jag hade haft enkelt med det fram tills dess, men det blev en lärdom att folk fungerar väldigt olika när det gäller att leverera skarpt i en grupp. Gruppdynamiken blev lärorik. Men jag lärde mig också att uppskatta tid, det hade jag inte behövt göra innan. Det har jag nytta av idag när jag jobbar på en byrå, här ställs det krav på att man ska kunna uppskatta ungefär hur lång tid någonting ska ta. 'Byrå-arbetsgången' har jag verkligen haft nytta av.

Vad tycker du man ska tänka på när man jobbar i team?

Säg vad du tycker! Men i första hand, har du synpunkter på någonting, ha ett förslag på hur det kan bli bättre hela tiden. Gemensamma förväntningar gör också mycket för en arbetsgrupp. Skapa en klar bild inom teamet av vad ni ska åstadkomma med tydliga förväntningar.

Vad är det bästa med att ha varit en del av HandelsMarketing?

En gemensam referenspunkt. HandelsMarketing är en väldigt speciell arbetsplats, eftersom de har en extremt hög personalomsättning i jämförelse med andra bolag. Arbetsplatser formas generellt sätt mycket av vilka som jobbar på arbetsplatsen. Jag lärde känna människor som jag troligtvis inte hade kommit i kontakt med annars vilket gjort att mitt kontaktnät i Göteborg och Sverige har blivit bättre och större. Alla lärdomar jag har lärt mig där, gör att jag gör mitt jobb bättre idag!

Det är också en merit på CVt att få titeln som grafisk designer. Den titeln hade jag inte haft innan, inte annat än när jag har frilansat. Men då har jag satt titeln på mig själv. Här fick jag legitimitet bakom att jag kan det jag säger att jag kan.

Vi avslutar med två tips! Vilka är dina bästa karriärtips?

Gör dig populär på arbetsplatsen! Det tveklöst viktigaste är att vara dig själv. Men var gärna någon. Var den personen som uppmanar alla till att spela pingis, om det är en del av företagskulturen, eller bidra med någonting annat än din profession. Du vill bli ihågkommen som någon folk gillar eller som den sköna. Det kommer att komma igen!

Hur utmärker man sig som arbetssökande?

Innan du tar examen, ta vara på alla forum som skolan och HsM erbjuder. Om du har en anledning eller ursäkt att vara någonstans, en ursäkt till att träffa folk upplevs du inte som lika sårbar eller desperat. Man kan bli väldigt exponerad om man är färdigpluggad och minglandet blir ett måste. Så med att börja söka kontakter och möjligheter redan innan du är klar. Hitta ett naturligt sammanhang för att träffa en potentiell arbetsgivare. Om företagen har events, gå på dem! Om du har en kompis som jobbar någonstans eller som känner någon, följ med! Var på platser där arbetsgivare finns. Lär känna människor och var skön. Jag upplever det lättare att ta kontakt om man har någon referenspunkt, om man känner någon, eller har träffats innan någonstans. Så att det inte blir en kall knackning på dörren.

Stort tack Oscar för dina fantastiska råd. Vi önskar dig all lycka i framtiden!

Dela med andra

Ses på en kaffe? Vi bjuder.
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.Kaffet är på bryggning, vi hör av oss när det är klart.